Solenergi

Solenergi är förnybart och kommer under mänsklighetens livstid på jorden aldrig att ta slut. Det gäller bara att kunna ta vara på solstrålarna på bästa sätt. Solen är dessutom en relativt miljövänlig energikälla, som inte ger onödiga utsläpp. Man kan säga att de enda utsläppen solenergi gör är de utsläpp som blir när de olika komponenterna som ska tillvarata solstrålarna tillverkas, samt transport för att sätta upp system med solenergi på olika vis.

Är du miljömedveten tycker du kanske att miljövänlig energi och förnyelsebara resurser är en självklarhet, och att njuta av en skogspromenad istället för att ta en lång biltur kanske är mer din melodi. Att titta till de förnyelsebara resurserna och ha en fikakorg med sig är oftast ganska trevligt. En tur i skogen, kanske till och med vandra, är total rekreation för själen och till det behöver du vettiga och rejäla kläder. Det hittar du hos https://www.garphyttan.com/sv/ där du även kan handla dina fritidskläder online. Handla online för ännu mindre klimatpåverkan.

Ta tillvara solstrålarna

Kanske har du sett solpaneler av olika storlekar på hustak, inte alltför stora, vissa kanske inte ens en kvadratmeter. På andra hustak sitter det betydligt fler paneler som täcker större yta. Här tas solstrålarna tillvara genom solvärme och solceller. För att beskriva det väldigt enkelt förvandlar solceller solens energi till elektricitet medan solfångaren fungerar som när du glömt vattenslangen på gräsmattan en solig dag. Vattnet i slangen som legat i solen är varmt. Solfångaren förvandlar alltså energin till värme, på ungefär precis samma sätt som vattenslangen.

Solfångare

En solfångare används bäst till vattenburen värme och som komplement till ett redan befintligt värmesystem som exempelvis en pelletspanna eller ett annat system med vattenburen värme. Det går också att använda solfångarna till att värma varmvattnet med, eller i alla fall delar av det. Solpanelerna på taket eller var du vill ha dem, fungerar även suveränt till att värma upp din pool med för att minska på de totala värmekostnaderna. Tänk dig att det ligger en vattenslang under panelerna som tar åt sig av värmen och värmer upp vatten eller en slags olja, som i sin tur rinner vidare in i det vattenbaserade värmesystemet eller till varmvattenberedaren. I stort sett är det på det viset solfångare fungerar. Det är en relativt dyr investering, men när systemet väl är på plats levererar det värme så fort solen lyser i upp till 40 år framåt utan problem. Även på vintern ger det värme, men inte på samma nivå som på sommaren.

Solvarm bil kan vara bra bil

Det har forskats ett tag på att kunna driva bilar helt och hållet med solenergi och det finns redan nu bilar med solceller ute på marknaden. I dagsläget går dessa bilar inte enbart på solenergi, men i framtiden är det inte alls omöjligt att det kommer att fungera att tanka bilen i solskenet och ackumulera energin. Forskning pågår i detta nu så vad framtiden utvisar kommer att bli spännande att se.

Reply